Syn-Topia Logo
Opleiding

Ziekteverzuim terugdringen

Deze opleiding richt zich tot organisaties die vandaag te kampen hebben met een ziekteverzuim van 3,5 % of hoger en waar men op korte termijn wil ingrijpen.

Na deze dagopleiding kan je direct aan de slag. Je hebt inzicht verworven wat de mogelijke oorzaken zijn die naar alle waarschijnlijkheid aan de basis liggen van het ziekteverzuim. Je bent instaat acties te ondernemen om het bestaand ziekteverzuim aan te pakken op korte termijn. Dit impliceert het opstellen van een efficiënte procedure, eventueel aanpassen arbeidsreglement, maken van afspraken binnen de organisatie, introduceren van ziekteverzuimgesprekken, voeren van re-integratiegesprekken, … De zin en de onzin van het sturen van een controle arts.

We geven tevens een overzicht van mogelijke preventieve maatregelen teneinde onze winst niet snel terug te verliezen.

Onderzoek toont aan dat sterk geëngageerde medewerkers tot 50 % minder afwezig zijn. Maak kennis met de cruciale factoren die engagement maken of kraken.

Alternatief

Ziekteverzuim heeft een belangrijke impact op je organisatie. De oorzaken zijn complex en hebben deels te maken met het werk. De oplossing bestaat niet uit één spectaculaire actie. Het vraagt een doordachte aanpak die rekening houdt met een waaier van factoren binnen een complexere zorgorganisatie. Het is lange termijn denken en impliceert een cultuurverschuiving in je organisatie. Voor organisaties met een ziekteverzuim lager dan 3,5 % of voorzieningen die proactief ziekteverzuim willen vermijden raden we eerder de opleiding IZO 2.0 (Innovatieve Zorgorganisatie 2.0) aan.

Link wetgeving

Kwaliteitsdecreet, woonzorgdecreet, codex welzijn op het werk.

Praktisch

Coördinator VTO-dag Ziekteverzuim terugdringen: Rudi Veekhoven, adviseur IAO & leiderschapsontwikkeling.

Doelgroep: leidinggevenden en HR medewerkers

Duur van de opleiding: 1 dag van 8 uur

Op aanvraag en op maat van je organisatie.

Erkenningen en attesten

Permanente vorming 8 uur / Jaar in kader FC HVP – Onderdeel: Managen van een team – werd aangevraagd.

Op het einde van de dag krijg je een officieel vormingsattest.

Maatwerk op organisatieniveau

Naast deze dagopleiding bieden wij ook maatwerk aan om samen met een werkgroep binnen je eigen organisatie aan de slag te gaan om bestaand ziekteverzuim terug te dringen. Vraag alvast een vrijblijvend gesprek aan.

Bekijk ook onze andere opleidingen, in het bijzonder “Inspirerend Leiderschap” en “IZO 2.0” om vooral preventief ziekteverzuim en verloop te vermijden door in te spelen op betrokkenheid.

Schrijf je in

Opleiding delen

Andere opleidingen

Gerelateerde opleidingen

Contact

Laat ons samen werken aan jouw unieke organisatie.

Samen ontdekken hoe wij het verschil kunnen maken?
Boek vandaag nog een consultatie met ons in.